Actueel
Actueel
Actueel
Actueel

Spelen met stress op het veld [onderzoek]

01 april 2021

De beste stuurlui staan aan wal

Herken je dit? Jij staat langs de kant of zit voor de tv naar een voetbalwedstrijd te kijken en je snapt echt niet waarom de bal niet gespeeld wordt naar die persoon die vrijstaat. Of waarom iemand alleen doorgaat. Hoe kan het nu dat iemand naast schiet, terwijl diegene alleen voor de goal staat? Hoofdschuddend kijk je naar de wedstrijd en denkt ‘wat slecht’. Of juist andersom elke bal komt precies in de voeten van de juiste persoon. Er staan diverse mensen voor de goal, maar de speler vindt precies dat ene gaatje voor de bal en scoort.

Talent, vaardigheden en ervaring spelen allemaal een rol om goed te presteren. Maar wat ook een belangrijk rol speelt is stress!

Stress vs mindset

Ontzettend veel mensen hebben een negatieve associatie met dit woord. ‘Stress is slecht voor je’, maar klopt dit wel? Het antwoord is ‘nee’. Natuurlijk is overal waar ‘te’ voor staat niet goed voor je, maar stress zorgt ervoor dat we dingen bereiken. Onderzoekers hebben in 2012 iets opmerkelijks uitgevonden, als je veel stress ervaart en je hebt een negatieve kijk op stress dan is de kans dat je eerder overlijdt 43 % groter dan als je veel stress ervaart en je hebt een positieve kijk op stress. Je mindset t.o.v. stress is dus belangrijk. Bernard Maarsingh vond dit zo indrukwekkend dat hij hier iets mee wilde doen. Zijn idee: ‘We gaan een virtual reality game ontwikkelen, waar je oog in oog staat met je eigen stress-systeem en dat moet leuk zijn.’ En dat is gelukt en de resultaten zijn super. Je eigen stress-systeem is je instrument om levels te halen in deze game. Al spelend leer je jezelf dus beter kennen en verandert je stressmindset in positieve zin.

Een positieve gedachte over stress maakt je gezonder. Maar ook de balans tussen arbeid en rust is van belang. Na een fysieke of mentale inspanning is het goed om rust te nemen. De stress loslaten en het brein de tijd gunnen om het geleerde op te slaan. Zodat je de volgende keer in een gelijksoortige situatie meteen weer een positieve gedachte hebt. Zo maak je van stress, jouw superpower

Onderzoek

Wij willen onze speelsters op diverse manieren ontwikkelen. Nu hadden we een student psychobiologie met een onderzoeksvraag (Anne Rixt Cnossen), een groep speelsters, een ontwikkelvraagstuk en de mogelijkheid om te werken met de VR-game Stressjam. Dus 1 en 1 is synergie en we hadden uiteindelijk een onderzoek met win-win-win.

De speelsters leren door de game sowieso een positieve of een positievere stressmindset te creëren en daarnaast wilden we onderzoeken of spelen met je stress-systeem ook effect heeft op je situatiebewustzijn op het veld. Met andere woorden kan spelen met je stress ervoor zorgen dat je overzicht kunt houden en dus zien wat er om je heen gebeurt en wie er vrijlopen (oogkleppen af). En kan je op het juiste moment je stress aanzetten, waardoor er focus komt (oogkleppen op), zodat je de pass precies in de voeten speelt of tussen alle mensen door precies het gaatje kan zien om de bal in het net te krijgen. En deze hypothese blijkt te kloppen.

De speelsters leren dus tijdens de game ook om van weinig focus (overzicht) te kunnen switchen naar veel focus. Resultaat is dat speelsters op het veld beter kunnen presteren als ze deze twee dingen ontwikkelen. In de volgende video gaat onze teammanager Floor in gesprek met Bernard Maarsingh en Anne Rixt Cnossen over de resultaten van het onderzoek.

Bij ons wordt er veel getraind op techniek en tactiek en we willen graag meer tijd en aandacht besteden aan dit soort innovaties. Leren spelen met je eigen stress-systeem draagt dus bij aan de ontwikkeling van speelsters. En dat is natuurlijk wat wij willen: betere voetbalsters die veel plezier hebben in het spel. We gaan daarom door met vervolgonderzoek.

Dit onderzoek is natuurlijk waardevol voor ons, maar ook voor het bedrijfsleven of in de zorg. Het kan helpen in de samenwerking in een team, maar het kan je ook helpen om mentaal gezond te blijven. Gezonde werknemers zorgen voor een hogere productiviteit, meer efficiency, meer aanwezigheid enz.

Staan de beste stuurlui dus aan wal? De kans is groot dat wanneer jezelf in het veld staat ook niet ziet dat je teamgenoot vrijstaat.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de resultaten van het onderzoek: Stuur dan een mail naar jessica@sc-heerenveenvrouwen.nl en je ontvangt het rapport zo snel mogelijk.

Wij bieden onze zakelijke vrienden de mogelijkheid om deel te nemen aan een webinar/workshop over stresswijsheid en daarnaast de mogelijkheid om je eigen stress-systeem te ontmoeten in de virtual reality game. Na deze webinar/workshop zal het woord ‘stress’ een neutraler begrip voor je zijn en heb je kennis over stress en mindset. Deze webinar/workshop wordt gegeven door onze voorzitter. Naast vrijwilliger zijn bij ons, is ze ondernemer en begeleidt zij veel leiders en teams in het bedrijfsleven. Deze kennis en haar tijd stelt zij graag ter beschikking aan iedereen die een bijdrage levert aan onze missie/visie.

Leer wat onze speelsters leren!

Deel deze pagina